Formació Professional (FP): o ens possem les piles o perdrem el tren

Les dades confirmen que, a Catalunya, la Formació Professional no acaba d’arrancar. Des de fa més de 15 anys el Govern català insisteix –mitjançant les campanyes anuals de comunicació– en las bondats de la qualificació de la FP, en l’encert de la seva elecció, en les necessitats del país i les demandes constants de l’empresa. Tasca gens fàcil.

Mentre que en 1996 la tassa de qualificació de FP a Catalunya era del 15%,  les campanyes de 1996-2000 –de les quals vaig tenir l’honor de participar activament– només la van augmentar en 5 punts. I la dècada 2000-10 no ha aconseguit augmentar aquella xifra. Segons dades actuals de l’Observatori FP Fundació BCN Formació Professional,  la borsa de “Formació bàsica o sense formació” arriba a  Catalunya al 40-45% i la “Formació FP i Batxillerat” representa el 20-25%, mentre que la universitària aconsegueix el 30-35%.

*

La radiografia comparativa amb Europa es il·lustrativa. Hem de rebaixar l’enorme borsa de persones sense formació o formació bàsica obligatòria, convidant-la a participar en un model econòmic i social sostenible i amb futur. Ja res serà com abans. O ens posem les piles o perdrem el tren.

I la resposta dels joves catalanes hauria d’anar lligada a la tendència europea. Hem d’aspirar a xifres aproximades del 35-40% de professionals qualificats en la FP que incideixin en el mercat laboral català. Què ens ho impedeix? Busquem on estan les reticències al nou model i treballem par a què es produeixi el canvi de tendència.

 

Aquesta entrada també està disponible en: Spanish


Deixa un comentari

*