Exercitar la creativitat

Un excel·lent treball periodístic de Margarita Puig en La Vanguardia  (16.04.11) incorpora el pensament d’alguns creadors sobre l’origen de las idees. Remarco alguns conceptes que m’han interessat:

(*)   “L’avorriment és el millor amic de les idees. És convenient disposar d’un temps per a no fer pràcticament res…si tens la tassa massa plena no pot entrar res de nou…” (Agustí Villaronga, cineasta)

(*)   “Les situacions en les quals poden arribar les idees són infinites, per això sempre porto paper on les vaig  anotant, per a no perdre-les” (Custo Dalmau, dissenyador de moda)

(*)    “La inspiració necessita entrenament, com els músculs, que s’enforteixen amb l’exercici. Però no confio en la musa de la inspiració…per això he après a compensar les seves absències amb disciplina…” (Isabel Allende, escriptora)

(*)    “…les idees brillants, les que verdaderament s’endinsen en alguna cosa nova, sorgeixen irremeiablement en soledat” (Cristina Iglesias, escriptora i gravadora)

(*)   “…en els seients dels avions és on resolc més problemes, concebo més idees i, en definitiva, sóc més creatiu” (Josep Maria Gatell, investigador)

 

Després d’haver composat cançons, peces simfòniques i bandes sonores cinematogràfiques al llarg de la meva vida –a més d’alguns llibres i articles– concebudes en la més absoluta soledat i ardu treball (mai vaig conèixer a la tal senyora Musa), estic en una fase diferent, necessitada de l’entorn, de les persones, dels equips. Em serveixen al cas les postures de dos grans creadors:

(*)  “…les idees sorgeixen en la relació amb els altres, són ells els qui diuen les coses que acaben sent la peça que et faltava per completar el trencaclosques. O al contrari, ells t’escolten i descobreixen en el que dius, la solució a l’enigma que tu no havies estat capaç d’albirar…” (Toni Segarra, publicitari)

(*)   “Les millors idees són fruit de la discussió, de l’encreuament d’hipòtesis” (Jean Nouvel, arquitecte)

No són models incompatibles, tot el contrari, representen les dues cares de la creativitat. Situacions i moments ens obliguen a seleccionar un o altre model. Prego a les altes instàncies còsmiques que no em privin de la creativitat. Seguiré exercitant els meus  músculs fins a la mort.

Aquesta entrada també està disponible en: Spanish


Etiquetes: ,

Deixa un comentari

*