El Segle de l’Individualisme (I)

El 2002, el periodista Adam Curtis va realitzar un dels seus millors treballs de recerca, el documental The Century of the Self (El segle de l’Individualisme), quatre capítols d’una hora produïts per la BBC i de gran valor pedagògic. Explica com ha viscut la societat occidental els seus darrers 100 anys, i amb especial cruesa, com ha construït un perillós món d’incerteses i mentides. El centre del discurs és la psicologia, especialment, la psicologia al servei de les Relacions Públiques, de la Publicitat i del Màrqueting. L’enfocament periodístic del documental és molt dur cap a les disciplines de la Comunicació. El director parteix de la idea que l’ésser humà és una innocent criatura i que els poders econòmics i polítics de la societat occidental han manipulat constantment la seva ment. Es presenta a Edward L. Bernays, un dels fundadors de les Relacions Públiques, com un manipulador de masses. A ell i a altres tants experts de la psicologia i la comunicació social. En definitiva, es trasllada la idea de personatges diabòlics contra ciutadans febles i innocents. I potser tampoc és això. És molt possible que ens trobem davant de persones manipuladores contra altres tantes persones i organitzacions manipuladores. Aquest és el món que hem construït. O potser preferim pensar que els consumidors ens veiem obligats a comprar per desitjos foscos d’empresaris sense escrúpols? És probable que els “ciutadans” i les “masses” estiguem una mica idiotitzats (situació òptima per als que ostenten un major poder). Però d’aquí a donar sempre la culpa a l’altre …

Però per a jutjar tan interessant documental està l’espectador. Aconsello el visionat de la 1a part (en anglès, encara que amb subtítols en espanyol per deferència dels bloggers Rafael Palacios i Greg Grisham) sota el títol de “Màquines de felicitat”. Si no ens deixem portar per la ràbia dels fets que s’expliquen i mirem de cercar, amb objectivitat, les causes de tot plegat, potser es pugui reconduir tots aquests sentiments en raons per al canvi.

*

Un altre dia seguim amb la 2a part.

Aquesta entrada també està disponible en: Spanish


Deixa un comentari

*