Aprenentatge “a distància”

L’aprenentatge virtual és una modalitat d’aprenentatge dins de l’Educació a distància que utilitza eines i mitjans online (Internet, intranets) i offline (CD-ROM, DVD, produccions multimèdia) per a la formació, capacitació i ensenyament de persones (de totes les edats) que interactuen amb els seus professors per mitjà de la xarxa, en una clara immersió en l’entorn web 2.0 i la simulació virtual. Bons materials, bons professors i llibertat d’horaris. Tot això la converteix en una bona opció per al que vol treballar i estudiar simultàniament en reduir barreres espacials i temporals. Una d’elles, potser la més important, és la conciliació de la vida familiar i laboral. Té un futur prometedor. Potser més gran que l’educació presencial.

Però algunes coses haurien de canviar:

  • L’èxit recent està portant a l’e-learning a la massificació d’usuaris, considerats “més clients que estudiants”. I l’educació és un servei “molt especial” que va més enllà del compromís de comprar. És un compromís amb un mateix i necessita de veritables “companys de viatge”.
  • Cada vegada més, els usuaris de l’aprenentatge electrònic es caracteritzen per l’exigència i la urgència. Busquen una titulació per sobre de la formació. A llarg termini, és un mal negoci per a tots, per al titulat, per al centre i per la pròpia societat.
  • L’aprenentatge virtual no aprofita la tecnologia per revolucionar els mètodes d’aprenentatge. Venera la repetició i el document. No innova amb valentia.

El dia en què l’e-learning accentuï l’intercanvi d’idees, d’opinions, de pràctiques, d’experiències per sobre de la lectura de documents i l’elaboració de treballs, es produirà un enriquiment col·lectiu tan destacable que millorarà el procés d’aprenentatge i superarà a l’educació presencial. Sens dubte, l’ensenyament virtual no només està més a prop de la tecnologia sinó també dels processos d’innovació educatius. I això la fa guanyadora.

  

Aquesta entrada també està disponible en: Spanish


Deixa un comentari

*