“Si el seu fill li diu que vol ser periodista, digui-li que es faci relacions públiques”

5 fragments de l’entrevista del periodista Lluís Amiguet a Paddy Coulter, investigador i director de l’Oxford Global Media (La Vanguardia 21.11.11, p.96)

- No tornaran a contractar periodistes quan millori el cicle econòmic? No és una qüestió de cicle, sinó un canvi de model de negoci en el que l’ofici de periodista té difícil encaix. Així que, si el seu fill li diu que vol ser periodista, digui-li que es faci relacions públiques -la segona indústria de Gran Bretanya i en augment-, de manera que tindrà més futur i feina.
- Què hi ha de dolent en les relacions públiques? Està bé que hi hagi relacions públiques, el problema és que només hi hagi relacions públiques. I no és un problema només dels periodistes, sinó dels ciutadans: les democràcies anem camí de no tenir més fonts d’informació que les interessades. I això inclou a les que serveixen als governs.
Per què? S’ha trencat el contracte social pel qual els grans mitjans interpretaven la realitat amb bon periodisme per a les classes mitjanes que, a canvi, pagaven una quantitat ínfima i acceptaven ser receptors de la publicitat. … / ..
No es podrà exercir el bon periodisme en blogs, Twitter, webs …? Tot això és fantàstic. Però si jo fos un polític corrupte o una indústria que enverina l’aigua, dormiria molt més tranquil sabent que el meu únic enemic en potència són uns quants blocaires per lliure.
-També són necessaris. Però només els grans mitjans tenen prestigi, influència i difusió per actuar com a contrapoder d’un govern corrupte o equivocat. Sense ells, la democràcia només depèn de l’ètica dels seus governants. … / ..

Em venen al cap 4 puntualitzacions:

1) L’investigador Coulter oblida els codis ètics de les relacions públiques, que honren la professió.
2) Condiciona el “bon periodisme” a pertànyer a un gran grup mediàtic. Afirmació arriscada.
3) Menysprea als blocaires que van per lliure. Una expressió imprudent.
4) Ni l’entrevistador ni l’entrevistat parlen del business-media, de la connivència entre premsa i poder, atribuint la culpa a Internet quan el problema té un rerefons ètic.

El titular “Si el seu fill li diu que vol ser periodista, digui-li que es faci relacions públiques” és clar, precís i visionari. Coincideixo plenament. Encara que no passa de ser un titular provocatiu. El futur de la comunicació s’ha d’escriure.

Aquesta entrada també està disponible en: Spanish


Deixa un comentari

*