Imprimir paper-moneda a plaer NO és la solució

L’experiència dels països occidentals al llarg del S.XX ha de ser d’utilitat. Que un “Banc Central” imprimeixi o emeti moneda a plaer i, a continuació, compri el seu propi deute públic per mantenir rendibilitats del 2% o 3% no és cap solució. Estats Units i Gran Bretanya ho vénen fent amb les seves monedes des de fa temps i estan creant una bombolla de dimensions galàctiques. Creure que es poden mantenir deutes públics il·limitats prement el botó de la màquina de fer bitllets és una bogeria. Alemanya ho sap per experiència quan al novembre de 1922 va patir una hiperinflació que obligava la gent a pagar 3 Milions de marcs per una barra de pa. Es va crear tant paper-moneda i valia tan poc que la gent el cremava per protegir-se del fred.

El somni híper-inflacionista nord-americà de la felicitat universal en què tot es pot pagar amb el propi deute públic és, a més, socialment injust perquè no compta amb les generacions futures.

Tant de bo el Banc Central Europeu (BCE) no entri mai en l’espiral d’imprimir paper-moneda a plaer. NO és la solució.

El camí que planteja Alemanya en l’actual crisi europea és molt dur. Però a ningú se li ha acudit un més eficient a llarg termini.

Hem d’assumir, de forma definitiva, que el nostre progrés està lligat a la disminució del deute, encara que sigui travessant un llarg i fosc túnel els pròxims 25 anys.

 

Aquesta entrada també està disponible en: Spanish


Deixa un comentari

*