Alternativa a la pujada d’impostos: fer complir la llei

Premissa: no hi ha llibertat sense llei.

.

* El mateix rigor que exigim al transport aeri, marítim o ferroviari, fem-ho extensiu al transport privat per carretera. Milions de motoristes i automobilistes incompleixen cada dia diferents normatives. Per què no invertir en recursos tecnològics i humans (maquinari, programari, personal tècnic, personal d’autoritat i reforma processal) per denunciar i recaptar -per via directa- “totes” les infraccions realitzades?. L’augment de la seguretat viària pot anar acompanyada d’uns ingressos multimilionaris per a les arques públiques.

* La mateixa qualitat ambiental que exigim a la nostra llar, a l’empresa, al restaurant o a l’hospital, fem-ho extensiu a l’espai públic. Milers de ciutadans consideren els carrers i el mobiliari urbà com a elements que poden trencar, orinar, pintar, incomplint la normativa municipal feta entre tots. Per què no invertir en recursos tecnològics i humans per denunciar i recaptar -per via directa- “totes” les infraccions realitzades?. Pot suposar uns ingressos milionaris.

* El mateix rigor que exigim a pares, mestres i professors amb l’educació dels nens, fem-ho extensiu a la resta de públics que es relacionen. Milers de restaurants i botigues es passen pel forro la prohibició de vendre alcohol i tabac a menors. Per què no invertir en recursos tecnològics i humans per denunciar i recaptar

* Fer foc a la muntanya; abocar tòxics al riu; abandonar animals; vendre dades personals sense autorització; fer factures falses, no cobrir la seguretat del treballador, no permetre la competència; manipular preus; fer spam; no contractar el mínim legal establert ( 2%) de treballadors amb risc d’exclusió; vendre productes bancaris d’alta volatilitat a ciutadans sense cultura financera; contaminar acústicament, fer publicitat enganyosa … La llista és inacabable. Massa lleis no executen els seus processos de denúncia.

Hem de fomentar la cultura de la legalitat. No existeix un afany recaptatori en aquests arguments d’alternança. No és autoritarisme ni respon a una actitud retrògrada. És justícia social. O preferim que paguin “tots” els ciutadans 1 euro suplementari per cada medicament a la farmàcia (Catalunya 2012); o que “tots” els ciutadans paguin més impostos dels assumibles?. Abans d’estrangular l’Estat del Benestar, que pagui el ciutadà que desafia la llei.

Aquesta entrada també està disponible en: Spanish


Deixa un comentari

*