Corrupte també és qui roba un paquet de folis a la feina

Veure la corrupció en els altres i no veure-la en un mateix impedeix eliminar-la.

A diferent escala, el polític, el funcionari o l’empresari que s’omple les butxaques de diners que no són seus … realitza la mateixa acció que l’empleat que roba un paquet de folis a la feina. Les penes de càstig seran diferents (o haurien), però els principis que inspiren la corrupció són idèntics.

El camí pel qual ens estan portant els mitjans de comunicació … “corrupció per aquí, corrupció per allà” … no va enlloc. Sempre són els mateixos protagonistes: els polítics, els banquers, algun empresari. Però quan s’informa d’actituds corruptes de ciutadans del carrer, molt subtilment es justifiquen. No necessitem mitjans de comunicació que facin de Robin Hood, perquè ni tenen les mans netes ni convé desviar l’atenció del problema. Ni tampoc necessitem moviments socials que no s’identifiquin individualment (hackers, Anonymous …).

Si volem resoldre algun dia el problema de la corrupció, algunes coses han de canviar:

- Que cada un de nosaltres liquidi tots els seus impostos sense excusa. No val allò de “… com tots enganyen, jo també“.
- Que cada un de nosaltres pagui pel que obté. No val allò de “… jo ho necessito, no tinc diners, ells tenen molt“.
- Que cada autònom cobri les seves factures adequadament. No val allò de “… surt millor sense IVA“.
- Que denunciar actituds corruptes no sigui un fet excepcional sinó un gest necessari i lloable. No val allò de “… no puc denunciar-lo perquè és el meu amic, no ho denuncio perquè no m’afecta, perquè no és important …”
- I tantes altres corrupteles: falsejar un examen, simular una malaltia … La llista és molt llarga. Cada un pot ampliar-la.

Ja n’hi ha prou de seguir el joc als mitjans de comunicació. Netegem de corrupció el nostre entorn més proper, la nostra pròpia realitat. Potser així, estimat lector, seràs el nou polític que promogui la regeneració.

 

 

 

Aquesta entrada també està disponible en: Spanish


Deixa un comentari

*